Museum Voorlinden, Yayoi Kusama
©Edith Elshof Stevens

In een museum zie je de verwondering, de honger van meer willen weten, dat is toch onbetaalbaar. Nieuwsgierige kinderen die willen weten hoe iets werkt en waarom dingen zijn zoals ze zijn. Die willen onderzoeken en zo de bestaande wereld ontdekken en nog veel belangrijker de mogelijke werelden.Ik ben voor het stimuleren van nieuwsgierigheid en daar bedoel ik niet mee dat je alles wilt weten van iemand om het vervolgens weer verder te vertellen. Want dat is wel de lading die op nieuwsgierigheid ligt. Nee, dit is de nieuwsgierigheid van alles willen weten en onderzoeken. Nieuwsgierigheid die je brein in actie zet. In mijn werk is het erg handig dat ik deze eigenschap heb en dat ik hem nog steeds heb, want hoe vaak zeg jij tegen een kind “wat ben jij nieuwsgierig” maar daar kunnen we nu juist zoveel van leren. Het geeft veel verwondering, plezier en creativiteit. Goed ontwikkelde nieuwsgierigheid, het oprecht willen weten maakt ons flexibelere we kunnen ons beter inleven in anderen en uiteindelijk zijn we dan veel creatiever. Onze kinderen en wij zelf trouwens ook zullen het hard nodig hebben in deze nieuwe wereld met mondiale uitdagingen. Alle kinderen hebben het maar we moeten het ze niet afnemen maar juist enorm stimuleren en dat kan op veel verschillende manieren. Kunst en cultuur bieden zoveel mogelijkheden. Een van de vele mogelijkheden is naar een museum gaan waar ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Daarom zet ik mij in voor het toegankelijk maken van musea en museale kunst voor iedereen, maak ik kunst, ben ik cultuurcoördinator en ga ik met mijn kinderen naar een museum. 

Dru cultuurfabriek, Leonardo DaVinci
©Edith Elshof Stevens

Ik ben voor het stimuleren van nieuwsgierigheid en daar bedoel ik niet mee dat je alles wilt weten van iemand om het vervolgens weer verder te vertellen. Want dat is wel de lading die op nieuwsgierigheid ligt. Nee, dit is de nieuwsgierigheid van alles willen weten en onderzoeken. Nieuwsgierigheid die je brein in actie zet. In mijn werk is het erg handig dat ik deze eigenschap heb en dat ik hem nog steeds heb, want hoe vaak zeg jij tegen een kind “wat ben jij nieuwsgierig” maar daar kunnen we nu juist zoveel van leren. Het geeft veel verwondering, plezier en creativiteit. Goed ontwikkelde nieuwsgierigheid, het oprecht willen weten maakt ons flexibelere we kunnen ons beter inleven in anderen en uiteindelijk zijn we dan veel creatiever. Onze kinderen en wij zelf trouwens ook zullen het hard nodig hebben in deze nieuwe wereld met mondiale uitdagingen. Alle kinderen hebben het maar we moeten het ze niet afnemen maar juist enorm stimuleren en dat kan op veel verschillende manieren. Kunst en cultuur bieden zoveel mogelijkheden. Een van de vele mogelijkheden is naar een museum gaan waar ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Daarom zet ik mij in voor het toegankelijk maken van musea en museale kunst voor iedereen, maak ik kunst, ben ik cultuurcoördinator en ga ik met mijn kinderen naar een museum. 

Kruller Möller, Piet Mondriaan
©EdithElshofStevens

Koester de nieuwsgierigheid van je kind en ga samen op avontuur, daar leer je heel veel van en het is ook gewoon leuk en waar plezier wordt gemaakt is verbinding daar word je gelukkig van en je verbonden voelen is het medicijn tegen eenzaamheid. Daarnaast ontvlamd kunst nieuwsgierigheid en het motiveert enorm om verder op onderzoek uit te gaan. Onderzoek is de bron waaruit de mens zich kan ontwikkelen.

De volgende keer als iemand jou of je kind een nieuwsgierig aagje noemt of als je een beveiliger in je nek hebt omdat jou kind wel in het kunstwerk wil kruipen weet jij dat je goed bezig bent.

Edith Elshof Stevens

www.byedith.nl